2018. szeptember 17., hétfő

Joanna Trollope: City Of Friends - Barátnők


Stacey Grant London egyik legmenőbb magántőke-befektetési társaságánál dolgozik. Sikert sikerre halmoz, imádja a munkáját és a kollégáit. Egy napon azonban elbocsátják, és az élete drámaian megváltozik.
Stacey próbál hozzászokni az új helyzethez, amelyben a napokat nem álláskereséssel, hanem a beteg édesanyjával és a kutyájával tölti, miközben arra vár, hogy sikeres férje hazatérjen a munkából. Szerencsére a barátnőire – Bethie-re, Melissára és Gabyra - most is számíthat. Ők négyen egyetemista koruk óta jóban vannak, és sok mindent megéltek már együtt. Sikeres karriert futottak be, de természetesen megvannak a saját problémáik is. Amikor azonban fény derül egy titokra, féltve őrzött barátságuk veszélybe kerül.


Könyvadatok:
Fordító: Dudik Annamária Éva
Oldalszám: 352
Kiadó: Kossuth
Kiadás éve: 2018
Sorozat: -



Az első dolog, ami megfogott ebben a könyvben, a vidám, színes borítója volt. Rögtön megragadott a laza stílusa, úgy éreztem, tökéletes első őszi olvasmány lesz, amivel még egy kicsit visszaidézhetem a nyarat. Egy igencsak friss kötetről beszélünk, ami alig néhány hete jött ki a nyomdából. Az írónőnek több könyve is megjelent már hazánkban, de sajnos eddig egyiket sem volt szerencsém olvasni, ezért is gondoltam, hogy teszek egy próbát az új regényével, nem mellesleg pedig vonzott annak a bizonyos titoknak a kiderítése is, amiről a fülszöveg tesz említést.



Stacey, Melissa, Gaby és Bethie már több, mint huszonöt éve a legjobb barátnők. Az egyetem óta eltéphetetlen kapocs fűzi össze őket, mindent megosztanak egymással. Mind a négyen sikeresek a munkájukban, ám egy nap nem várt fordulat következik be egyikőjük életében. Stacey csak rugalmas munkaidő beosztást szeretne kérni a főnökétől beteg édesanyja miatt, de a férfi közli vele, hogy létszám leépítés miatt a cégnek meg kell válnia tőle. A nő emiatt teljesen magába roskad, amit tovább tetéznek magánéleti gondjai. Nem hajlandó beszélni a barátnőivel, a férjétől is egyre jobban eltávolodik, ám nem csak az ő élete kerül válságba. Mindannyian problémákkal küzdenek, és hiába tudnak egymásról szinte mindent, előbb-utóbb a felszínre kerülnek olyan titkok, amik éket verhetnek közéjük.

Kellemes felüdülést jelentett számomra ez a könyv. Könnyed, mégis súlyos olvasmány, amely tele van mondanivalóval. Joanna Trollope megannyi érzelemmel szórta tele ezt a remek családregényt. Felváltva tűnnek fel benne hullámhegyek és hullámvölgyek, attól függően, merre tart épp a cselekmény, de sohasem stagnál. Olyan, mint a valós világ: hol a csúcsra jutunk, hol pedig a mélybe zuhanunk. A regény központi témája a barátság, valamint maga az élet. Négy nő kapcsolatába csöppenünk bele, akik sorsa már a főiskolán összefonódott. Elég volt mindössze az az egyetlen, aprócska tényező, hogy a női hallgatók közül csupán ők négyen vették fel tantárgyaik közé a közgazdaságtant, és így különös összetartás és összetartozás alakult ki közöttük. Igazi, mély barátság az övék, amely hosszú távra szól, nem csak egy afféle felszínes megnyilvánulási forma, ami manapság sokkalta jellemzőbb. Nap mint nap számtalan új emberrel találkozunk és ismerkedünk meg az iskola, a munkánk, vagy akár egy buli folyamán, de egy kezünkön meg tudjuk számolni, kik azok, akikre tényleg lehet számítani a bajban. Melissa, Bethie, Stacey és Gaby lassan harminc év után sem felejtették el egymást, szinte minden nap kapcsolatban vannak, és figyelemmel követik egymás karrierjének alakulását. Majdnem mindent elmondanak egymásnak, de a hangsúly itt a majdnem-en van. Az évek során természetesen közöttük is voltak nézeteltérések, mint mindegyik barátságban, ám Stacey munkanélkülivé válása olyan lavinát indít el, ami egy időre maga alá temeti őket. Az írónő már a legelső oldalakon megadja a konfliktust, ami a kibontakozás közben minden szereplőre hatással van valamilyen módon. Kit jobban, kit kevésbé érint, de senki sem menekülhet el a problémák elől. Nagyon kíváncsi voltam, hová fognak kifutni végül az események. Nem hittem volna, hogy ennyire fog tetszeni a kötet, de teljes mértékben képes volt lekötni a figyelmemet, talán még inkább, mint egyik-másik fantasy. Jó volt kapni egy kis szeletet a valóságból, mert elég komoly kérdésekkel foglalkozik a könyv. Minden, családot érintő dolog fontos szerepet kapott benne, a házastársak elhidegülésétől kezdve, a gyerekek felnőtté válásán és munkahelyi gondokon át, egészen egy szakítás feldolgozásáig.



A történetet mind a négy nő szemszögéből átélhetjük, akik más és más személyiségek, ugyanakkor az közös bennük, hogy imádják, amit csinálnak, és tehetségesek is benne. Stacey egy magántőke befektetési vállalatnál dolgozik, egészen addig, míg ki nem rúgják. A hír mélységesen összetöri, és az sem segít a helyzeten, hogy a férje, Steve pont aznap este jelenti be, hogy előléptették. Ráadásul szeretett édesanyjánál súlyos demenciát állapítottak meg az orvosok, és az állapota napról napra romlik. Stacey ezért magukhoz költözteti az idős nőt, hogy gondoskodjon róla, és ez a tehetetlenség a végletekig felőrli. Teljesen magába zárkózik, a legjobb barátnőinek sem hajlandó felvenni a telefont. Tapasztalatból tudom, milyen letaglózó bír lenni, ha az ember elveszíti a munkahelyét, és egy beteg emberről kell gondoskodnia, így teljes mértékben át tudtam érezni a fájdalmát. Melissa már sokkal határozottabb nála, bár ő is nehéz helyzetben van, hiszen egyedül neveli kamasz fiát, Tomot. Sikeres tanácsadó céget vezet, a szépség terén sincs oka a panaszra, ám egyszer csak, mintegy varázsütésre, feltűnik a színen a fia apja, ami jelentősen felkavarja az állóvizet. Melissa retteg, hogy Tom az apját és annak családját fogja választani helyette, ezért igyekszik még inkább helytállni anyaként is. Gaby bankár énje mellett szintén három gyerek, Taylor, Claudia és Liam anyukája, de nem igazán brillírozik ebben a szerepben. Persze szereti a családját, de a munka áll nála az első helyen. Amilyen alacsony, olyan kemény fából faragták, egy percre sem kell félteni, mindig ura a helyzetnek. Néha nem mondja el az igazat, pontosabban inkább elhallgat dolgokat, de megvan benne a változásra való hajlandóság, és próbál a férjére, Quinre is figyelni. Az egyetemi tanár Bethie-nek nem volt könnyű gyerekkora, ezért ő mindvégig bizonyítani szeretett volna. Párjával, Claire-rel a több évig tartó felújítás után látszólag boldogan élnek gyönyörű házukban, ám Bethie nem készül fel arra, ami a későbbiekben rá vár. Stacey-hez hasonlóan az ő élete is a feje tetejére áll, és hiába higgadt, felelősségteljes jellem, nehéz döntések sorozatát kell meghoznia, hogy felejteni tudjon.

Egységében tekintve a Barátnők üdítő kikapcsolódást nyújtott ezeken a meleg napokon. Magáról az életről szól, ami sosem könnyű, ezen belül is a családi és baráti kapcsolatokban felmerülő gondokról, pontosabban azok megoldásáról. Megmutatja, hogy a szeretteinknél nincs fontosabb dolog a világon, és hogy igenis vannak örökké tartó barátságok, mindegy, milyen nehézségek gördülnek épp az utunkba. Az igazán erős emberi kötelékek bármit kibírnak, nem léteznek számukra megoldhatatlan problémák. Csupán akarat és elszántság szükséges a legyőzésükhöz.



Köszönöm szépen a könyvet a Kossuth Kiadónak!



Pontszám: 10/8


Nézőpont: E/3, múlt idő, váltott szemszög - Stacey, Melissa, Gaby és Bethie
Kedvenc karakter: -
Kiknek ajánlom: akik szeretnének egy kis szeletet kapni az igazi valóságból




Idézetek a könyvből

"(...) a boldogság illékony és esetleges ugyan, de létezik és megismerhető."

"(...) a jó, illetve a rossz viselkedés nem is annyira a nemtől, hanem az emberségtől és a genetikától függ."

"- Az ember csak azt tudja, mi felel meg neki, de hogy másoknak mi a jó, azt sosem tudhatjuk."

"- Az udvariasságnak ugyanolyan természetesnek kellene lennie, mint a levegővételnek."

"- Az ember önmagától soha nem szabadulhat meg, nem árt tehát úgy viselkedni, hogy jóban legyünk magunkkal."




Ha megtetszett a könyv, IDE kattintva megrendelheted!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése