2017. május 29., hétfő

Mary E. Pearson: The Beauty Of Darkness - Az árulás szépsége



Lia túlélte Vendát – de a Morrighan elpusztítására törekvő gonosz erő is életben maradt, és csak a hercegnő állíthatja meg. 
A közelgő háború miatt Liának nincs más választása, magára kell öltenie az Első Leány, a katona – és a vezér – szerepét. Amikor megpróbálja figyelmeztetni Morrighant, összekülönbözik Rafe-fel, és nem tudja, megbízhat-e Kadenben, aki követte őt. 
Fennmaradottak krónikájának fináléjában árulókat kell leleplezni, áldozatokat kell hozni, és végre kell hajtani a lehetetlent, mert valamennyi királyság sorsa a tét. 
A kötet tartalmazza a birodalmak múltját elbeszélő történetet, a Morrighant is. 



Könyvadatok:  
Fordító: Miks-Rédai Viktória 
Oldalszám: 632 
Kiadó: Gabo 
Kiadás éve: 2017 
Sorozat: The Remnant Chronicles - A Fennmaradottak krónikái #3 



Sokan azt állítják, nem létezik szerelem első látásra. A könyvekre viszont szerintem ez nem igaz. Amikor 2015-ben megjelent a trilógia első része, Az árulás csókja, azonnal beleszerettem a borítójába, amint megpillantottam. A fülszövege is nagyon vonzott, és úgy gondoltam, ha a külseje ennyire szép, a belseje sem okozhat csalódást. És lám, mennyire igazam lett! Nagyon tetszett, bár számomra a második kötet, Az árulás szíve hozta meg az igazi áttörést. Kedvenc lett, teljesen belehabarodtam. Ezért az egyik szemem sír most, a másik nevet. Sír, mert elérkezett az út vége, és Az árulás szépségével befejeződött ez a nagyszerű sorozat. Nevet, mert olyan lezárást kaptunk, amivel mindenki elégedett lehet. 



Nehéz úgy írni a történetről, hogy ne áruljak el túl sokat a cselekményről, de megpróbálom, mert nem szeretnék spoilerezni. A történet ott folytatódik, ahol az előző részben abbamaradt. Liát meglőtték, de lassan felgyógyul a sérüléseiből. Rafe-fel és társaival igyekeznek minél hamarabb biztonságos helyre kerülni. Ám amikor megérkeznek a dalbrecki helyőrségbe, nem minden a terveik szerint alakul. Lia mindenáron Morrighanbe akar jutni, hogy figyelmeztesse az ottaniakat a vendai sereg támadására. Rafe azonban Dalbreck felé venné az irányt, és nem akarja elengedni Liát, hiszen még mindig árulóként tekintenek rá a szülőhazájában. Ez olyan ellentéteket szül közöttük, amelyekkel nem tudnak megbirkózni. Egyre jobban eltávolodnak egymástól, mindketten a saját kötelességüket tartják a legfontosabbnak. Végül külön utakra kényszerülnek, a komizár hatalmas serege pedig lesben áll, hogy lecsapjon Morrighanre. 



Aki olvasta az első két részt, tudja, milyen csodálatos világot és királyságokat teremtett az írónő. Venda, Morrighan és Dalbreck, mind egyre jobban a szívembe lopta magát. Az én személyes kedvencem Venda, mert sokszínűbb, mint a másik két birodalom, és, mint kiderült, nem is olyan barbár társadalom, mint elsőre hittük. Bár azt azért sajnálom, hogy térképet egyik kötethez sem kaptunk, olyan szépen mutatott volna a könyv elején. 



A karakterek sokat változtak a történet során. 
Lia már kezdetben is céltudatos és makacs volt, és a sok megpróbáltatás, amin keresztülment, még jobban megacélozták a szívét. Vakmerő főhősnő, akiből a végén igazi katona és kemény vezető válik. 
Rafe is nagy utat jár be. Sokat veszít, és egy egész ország terhe nyomja a vállát. De mindig talál megoldást, és megbirkózik a feladattal. 
Kaden mindig is különleges helyet foglalt el a szívemben. Ő a legösszetettebb és leginkább fejlődésre képes karakter. Sokat szenvedett, de mégsem egy könyörtelen orgyilkos, a lelke fokozatosan tárul fel előttünk. 
Pauline változik talán a legtöbbet. Csendes, alázatos lánynak ismerjük meg, de az árulások, amelyeket elkövetnek ellene, megkeményítik, erősebbé teszik. 
Mind a négyüket nagyon szerettem, és hiába utálom a szerelmi háromszögeket, itt az sem zavart. Először Rafe, aztán Kaden felé húzott a szívem, de a harmadik kötetben már nem tudtam, és nem is akartam választani közülük. Jó volt minden úgy, ahogy történt. 



Nem csak a varázslatos világfelépítés miatt imádtam olvasni a Fennmaradottak krónikáit, hanem a fordítás miatt is. Nagyon szeretem Miks-Rédai Viktória munkáit, olvastam már pár sorozatot, amin ő dolgozott, a remek fordítása még élvezhetőbbé teszi a könyveket. 
Annak külön örülök, hogy megkaptuk az előzménynovellát, a Morrighant is. Így végre teljes egészében átélhettük az ő történetét is, megismerhettük az akkori világot, Gaudrelt, és ezáltal értelmet nyertek az apró részletek. 

Szomorú vagyok, és hiányozni fog a sorozat, de egyszer minden történet véget ér. Vigasztal a tudat, hogy bármikor levehetem a könyveket a polcomról, és újraolvashatom őket, ha kedvem tartja. Valamikor biztosan nekiugrom még egyszer. 


Pontszám: 10/10 


Nézőpont: E/1, múlt idő, váltott szemszög - Lia, Rafe, Kaden és Pauline 
Kedvenc karakter: Kaden 
Kiknek ajánlom: akik már olvasták az első két részt 




Idézetek a könyvből 

"Néha egy maréknyi bizalom is elég, hogy megsokszorozódjon." 

"- Nem számít, ki vagyok, mi vagyok, vagy mit akar a kormányzat. Te számítasz, Lia. Ha ezzel mostanra nem vagy tisztában, kigondolok még száz módot, hogy bebizonyítsam. Jobban szeretlek, mint egy kikötőt, mint egy szövetséget, jobban, mint a saját életemet. A te érdekeid az én érdekeim." 

"Az igazságot nehezebb begyakorolni, mint a kardforgatást." 

"A szerelem nem ér egy csapásra véget, akármennyire is jó volna, vagy akármennyire nincs helye az ember életében. Nem is lehet megparancsolni, hogy érjen véget, ugyanúgy, ahogy az eljegyzési papírok nem teremtik meg. Talán cseppenként kell elszivárognia, mint a vérnek, amíg a szív hideggé, érzéketlenné, jórészt holttá válik." 

"Egy életet sokféleképpen fel lehet áldozni, és nem is kell mindig meghalni hozzá." 




Ha még nem szerezted be a trilógia zárókötetét, ide kattintva megteheted! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése