2017. május 22., hétfő

Maria V. Snyder: Poison Study - Méregtan


Merénylet, ​mágia, megpróbáltatások… 
A koporsószerű sötétbe zárva nincs körülöttem az égvilágon semmi, ami elterelhetné figyelmemet az emlékeimről. Megöltem Reyadot. Megérdemelte a halált – ám a törvény szerint a tettemért én is halált érdemlek. Ixiában a gyilkosságért kivégzés jár. S most már csak a hóhér kötelére várok. 
Ám ugyanaz a törvény, amely ítélettel sújt, akár meg is mentheti az életemet. Ixia ételkóstolója, akit arra választottak ki, hogy a Parancsnok egészségét a mérgezett ételektől megóvja, immár holtan hever. A törvény pedig kimondja, hogy a soron következő halálbüntetésre ítélt fogolynak – vagyis nekem – fel kell ajánlani a tisztséget. 



Könyvadatok: 
Fordító: Robin Edina 
Oldalszám: 448 
Kiadó: Könyvmolyképző 
Kiadás éve: 2014 
Sorozat: The Chronicles of Ixia - Study #1



Az idő sajnos nem volt kegyes hozzám és ehhez a könyvhöz. Mostanában alig érkeztem bármire, rohantam, hogy utolérjem magam, de nem mindig sikerült. Az időhiány kihatott az olvasmányomra is, a tervezettnél sokkal lassabban haladtam vele. 
Pedig a Méregtan egy nagyon jó könyv. Amikor volt egy-két szabad órám, teljesen belemerültem, és nem akartam lerakni a kezemből. Megvan benne minden, ami kell: akció, izgalom, pörgős cselekmény, egy belevaló főhősnő, bimbózó románc, és persze a rosszfiúk, akiket kedvünkre utálhatunk. 

Yelena meggyilkolta az egyik ixiai tábornok fiát, amiért halálbüntetés vár rá. Egy éve sínylődik a börtönben, amikor a Parancsnok főtanácsosa, Valek felajánlja neki az ételkóstolói címet, amit mindig a soron következő halálraítélt kaphat meg. Yelena él a lehetőséggel, és elvállalja a tisztséget. Feladata, hogy előkóstolja Ixia uralkodójának, a Parancsnoknak az ételeit, hogy nem mérgezettek-e. Valek megtanítja őt a különböző mérgek felismerésére az egyes ételekben és italokban, de már az első nap megmérgezi egy Pillangó Por nevű méreggel, ami, ha nem kapja meg minden nap az ellenszerét, végez vele. Yelena számára így lehetetlennek tűnik a szökés, és Brazell tábornok is holtan akarja látni, amiért megölte a fiát. Mindennek tetejébe még saját mágikus képességivel is meg kell küzdenie, amik igyekeznek a felszínre törni. 



A könyv egy percre sem hagy unatkozni. A cselekmény nagyon pörög, szinte sosincs megállás, mindig történik valami. Támadások, merénylet merénylet hátán, Yelenát legalább fél tucatszor próbálják meg eltenni láb alól. Csakhogy ő nem adja könnyen magát, mindig megmenekül üldözői elől. Talpraesett, leleményes, nem nyafog, igazán vagány főhősnő, aki a múltban sok szörnyűségen ment keresztül, de a borzalmak csak még jobban megerősítették. 
Valek kezdetben egy marcona, frigid alak, de nagyon sokat fejlődik érzelmileg a történet végére. Kiderül, hogy a kemény külső igenis érző szívet takar, ha Yelenáról van szó. Szuper párost alkotnak ők ketten, imádtam a köztük lévő kémiát, ahogy lassan megtanultak bízni egymásban, és kialakult köztük a szerelem. 
A mellékszereplők is egytől egyig érdekes és erős karakterek. Néhányukat megkedveltem közülük, míg mások nem kevés meglepetést okoztak. Arit és Jancót külön kiemelném, nagyon szerethető figurák, sok mulatságos és szívmelengető pillanatot szolgáltattak, miközben próbálták védelmezni Yelenát. 

Az írónő remekül szőtte a szálakat, igazán tehetséges, nagyon szerettem a regényt. Remélem, a Könyvmolyképző kiadónak nemsokára sikerül végre kiadnia a folytatást, a Magic Studyt, és tovább élvezhetjük Yelena kalandjait. 


Pontszám: 10/9 

Nézőpont: E/1, múlt idő, Yelena szemszögéből 
Kedvenc karakter: Yelena 
Kiknek ajánlom: akik szeretnének egy izgalmas, pörgős történetet olvasni 




Idézetek a könyvből 

"Még egy patkánynak is nagy szüksége van más patkányok társaságára." 

"- Meg kell tanulnod kiállni és küzdeni azért, amit el akarsz érni." 


"- Nem is egy hathatós módja létezik annak, hogy megmérgezzék az ember szívét, és még csak ennivalóra sincs szükség hozzá." 


"- Mindenkinek döntéseket kell hoznia az életében. Némelyik döntés rossz, a többi jó. Ezt nevezzük életnek." 


"- Nehéz dolog a bizalom. Tudni, kiben bízhat az ember, még nehezebb." 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése