2017. május 15., hétfő

Marie Rutkoski: The Winner's Curse - A nyertes átka


Megfizethetsz-e ​a szerelemért?
Amikor a 17 éves Kestrel egy rabszolgapiacon megvásárolja a herrani Arint, aligha sejti, hogy élete gyökeres fordulatot vesz. A valoriai birodalom ellen lázadást előkészítő Arin sem tervezi, hogy beleszeret a hazája leigázásáért felelős tábornok lányába. A herrani felkelés egy időre szerepcserére kényszeríti őket. Kestrel megmenti ugyan Arin életét, de cselekedete lehetetlenné teszi, hogy valaha is egymáséi lehessenek. Hűség, sötét titkok, párbajok, felborult értékrendek… Mi mindenért kell fizetni? 



Könyvadatok: 
Fordító: Neset Adrienn 
Oldalszám: 368 
Kiadó: Könyvmolyképző 
Kiadás éve: 2016 
Sorozat: The Winner's Trilogy - A nyertes trilógia #1



Ez a könyv egyszerűen hihetetlen! Már a megjelenésekor szemet vetettem rá, aztán majdnem egy évig várakozott a polcomon, mire leemeltem onnan. Most pedig azt kívánom, bár hamarabb megtettem volna. 
A nyertes átkát leginkább az Üvegtrónhoz tudnám hasonlítani. Marie Rutkoski pont úgy játszott az érzéseimmel, ahogyan Sarah J. Maas szokott. A világfelépítés tökéletes, a karakterek olyan élethűek, hogy majd' lelépnek a lapokról, és az egész történetet körüllengi egyfajta különleges, varázslatos légkör, ami miatt rabul ejtett a könyv. Ráadásul a borító is annyira szépséges, hogy rögtön felkelti az ember figyelmét. 



Tíz évvel ezelőtt Valoria leigázta és uralma alá hajtotta a Herran-félszigetet, lakosságát pedig rabszolgaságra ítélték. Egy napon a valoriai tábornok lánya, Kestrel egy árverésen megvásárolja a herrani Arint, nem is sejtve, mit tervez a fiú valójában. Arin ugyanis nem az, akinek mutatja magát - a háttérben sötét terveket szövöget arról, hogyan foglalja vissza szeretett országát. Kestrel akarva-akaratlanul is információkkal látja el a fiút, miközben vonzódni kezd hozzá. 
Arin terve egyre nagyobb méreteket ölt, azzal viszont nem számol, hogy beleszeret Kestrelbe. De létezhet-e szerelem két ellenséges birodalom szülötte között? Amikor kitör a forradalom, Kestrelnek választania kell: árulóvá válik, vagy saját népéért harcol. 

Az írónő olyan gyönyörűen bánik a szavakkal, hogy alig néhány oldal után teljesen magával ragadott a történet. Olyan alapossággal és precizitással alkotta meg a regény világát, hogy néha nehezemre esett elhinni, hogy az egész nem igazi, hogy Valoria és Herran nem létezik valahol a valóságban. Mindkét birodalomnak sajátos kultúrát teremtett, és egy ifjúsági regénynek megfelelő részletességgel jellemzi a háborút is. A harci jelenetek nem túl véresek, és - mivel a könyvben nagy szerepe van a stratégiának - elég érthetően vannak megfogalmazva. 
A cselekmény nagyon lassan indul be, kb. a könyv feléig alig történik valami. Ez azonban nem zavaró, mert addig is jobban megismerjük a szereplőket. A karakterek nagyon szépen ki vannak dolgozva. Kestrel össszetett személyiség, akit hamar megkedveltem. Erős, okos, bátor, igazi stratéga, aki minden helyzetben igyekszik nyerni, bármekkora is legyen a tét. A tábornok lányaként nincs könnyű dolga, csupán két lehetőség közül választhat: beáll a hadseregbe, vagy férjhez megy. Ő viszont nem adja könnyen magár, igyekszik mindig jó döntést hozni, ám a végén mondhatni a saját csapdájába esik bele, amiért nagy árat fizet. 



Arint kezdetben még nem tudtam hová tenni, de ahogy haladtunk előre a történetben, egyre jobban a szívembe lopta magát. Ő is erős karakter, lázadó, született vezető, majdnem olyan jól taktikázik, mint Kestrel. A szabadságáért és az országáért küzd, ugyanakkor bármit megtenne azért, hogy Kestrelnek ne essen bántódása. 
A romantikus pillanatokat nagyon szerettem, akármilyen kevés is jutott belőlük. Egyfajta Rómeó és Júlia feldolgozásra emlékeztette a történet, ahol a főhős és a főhősnő eltérő származásuk miatt nem lehetnek együtt. Nincs happy end, senki sem lesz maradéktalanul boldog, az én szívem is darabokra hullott a végén. 

Új kedvencet avattam, és biztos, hogy ezután oda fogok figyelni Marie Rutkoskira. Nagyon várom a folytatást, a The Winner's Crime-ot, melynek megjelenését idén őszre ígéri a Könyvmolyképző kiadó. 


Pontszám: 10/10 

Nézőpont: E/3, múlt idő, váltott szemszög - Kestrel és Arin 
Kedvenc karakter: Kestrel 
Kiknek ajánlom: akik szeretik a lehetetlen szerelmeket



Idézetek a könyvből 

"- Úgy tűnik, valakit elkapott a nyertes átka.
Kestrel odafordult felé.
- Hogy érti ezt?
- Nem sűrűn jársz árverésre, igaz? A nyertes átka azt jelenti, hogy te nyered meg ugyan a licitet, viszont hatalmas árat fizetsz érte." 

"- Kestrel... a vörös vércse.
- Igen. Tökéletes név egy harcosnak.
- Nos... - A fiú halványan, de észrevehetően elmosolyodott. - Azt hiszem, egyikünk sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket." 

"- Szerinted igazán érdekel, hogyan nyertél? - kérdezte halkan az apja. - Nyertél. A módszer nem számít. (...)
- Tényleg ebben hiszel?
- Igen - felelte a tábornok. - Én ebben hiszek." 

"- Ugyanazt akarom, amit te.
Kestrel hátradőlt. Az nem lehet, hogy a szavak azt jelentik, amit hall.
- Nem volt könnyű nekem azt akarni. - Arin felemelte a fejét, hogy a lány láthassa az arcát. Az arcvonásai mély érzelemről árulkodtak, amely szinte könyörgött, hogy nevezzék végre a nevén.
Remény." 

"Az igazsággal ugyanúgy át lehet verni az embert, mint egy hazugsággal." 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése