2017. december 1., péntek

Karácsonyi könyvkínáló


Nyakunkon a karácsony, már csak néhány hét van hátra az év legnagyobb és legjobban várt ünnepéig. Ilyenkor minden a szeretetről és az ajándékokról szól, a könyvmolyok pedig természetesen akkor a legboldogabbak, ha valamilyen könyv is lapul a csomagjukban. Ezt a bejegyzést arra az esetre készítettem, ha még mindig tanácstalanok lennétek, milyen olvasmányt válasszatok könyvrajongó szeretteiteknek, vagy esetleg magatokat lepnétek meg egy izgalmas regénnyel. Tizenhárom kategóriában összesen huszonöt kötetet találtok, mindegyikben kettőt-kettőt (az utolsót kivéve), az adott témakörnek megfelelően. A borítókra kattintva megtekinthetitek a könyvek fülszövegét és molyos adatlapját, valamint néhányukról a véleményemet is elolvashatjátok. Remélem, egy-kettő elnyeri a tetszéseteket közülük. :)




Gyerekeknek
                

Greg Heffley kalandjai már tíz éves kortól remek szórakozást nyújtanak, fiúknak és lányoknak egyaránt. Jeff Kinney nagyon ért hozzá, hogyan szerettesse meg a gyerekekkel az olvasást. Az Egy ropi naplója-sorozat itthon a 12. részénél tart, hármat közülük meg is filmesítettek. A kisebbeknek mindig jól jön egy színes mesekönyv, amit kedvükre lapozgathatnak. A Kalandos állattörténetek - mint a címe is mutatja - huszonhét állatos mesét tartalmaz, gyönyörű illusztrációkkal. Felolvasásra és az olvasás fejlesztésére is alkalmas az extra nagy betűméretnek és a könnyed nyelvezetnek köszönhetően.



Állatbarátoknak
                

Maradjunk még egy kicsit az állatoknál! Biztosan sokan hallottatok már mindkét könyvről/filmről, de ha mégsem, ideje közelebbről megismerkedni velük. W. Bruce Cameron történetében Egy kutya négy életét követhetjük végig, aki arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a célja a létezésének. Számos torokszorító, egyben szívmelengető pillanatot szolgáltat, bárhogy hívják is épp kedves négylábúnkat. Csakúgy, mint Bob, az utcamacska, akinek sikerült gazdáját, James Bowent kivezetnie a drogfüggőségből. Egy furcsa, ám annál szerethetőbb páros igaz története ez, akikről rengeteg videót találtok a neten.



Gasztrokibiceknek
                

Ha a konyhában otthonosan mozgó anyukátoknak/barátnőtöknek kerestek ajándékot, egy jó szakácskönyvvel sosem lőhettek mellé. A Gyors konyhában Stahl Judit egyszerű és finom ételeket kínál, melyeket hamar el lehet készíteni. Ha viszont receptek helyett olvasmányosabb kötetre vágynátok, remek választás Emily Bold nemrég megjelent romantikus gasztroregénye, amelyből kiderül, milyen az, Amikor a szerelemnek csokoládéíze van. Mert a csokit mindenki szereti, nem igaz? :)



Romantikus lelkűeknek
                

A romantikus irányvonalat két pöttyös könyvvel erősítettem tovább. A Lélegezz velem! felnőtteknek, míg A nyertes átka az ifjabb korosztálynak íródott, egy dolog azonban közös bennük: darabokra törik az olvasó szívét. Jessica Park a Flat-Out Love-sorozatban már bebizonyította, mennyire tehetséges, nagyszerűen kezeli a fájdalmasabb témákat is. Aki szerette Julie, Matt, és Celeste történetét, ebben a kötetben sem fog csalódni. Marie Rutkoski pedig csodákat művelt ezzel a modernebb kori Rómeó és Júlia feldolgozással. Gyönyörű leírások, élethű karakterek, egy lehetetlen szerelem - kell ennél több?




Kalandkedvelőknek
                

Természetesen nem hagyhatom ki a felsorolásból az egyik hatalmas kedvencemet. Jennifer A. Nielsen anno megvett magának kilóra a A hamis herceggel, mint ahogy mindenki mást is, aki adott neki egy esélyt. Pörgős, akciódús, fordulatos regény, egy pimaszul intelligens főhőssel, aki hamar belopja magát a szívekbe. A királynő méregkeverőjével csak nemrég ismerkedtem meg, de Jeff Wheeler stílusa ugyanúgy elvarázsolt, annak ellenére, hogy gyerek szereplőkkel van dolgunk. Árulások, cselszövések, hatalmi harcok és egy csipetnyi mágia teszi annyira lenyűgözővé. Irány tehát a királyok kora!




Örök realistáknak
                

Akik karácsonykor két lábbal a valóság talaján kívánnak maradni, azok valószínűleg örülnek majd ezeknek a köteteknek. Igaz, ifjúsági regények, ám igencsak nehéz témákat járnak körül, és komoly mondanivalóval bírnak. Melina Marchetta díjnyertes műve a gyász feldolgozását állítja középpontba, egyszerre mesélve múltról és jelenről. Fájdalmasan gyönyörű történet öt barátról, számomra az idei év egyik nagy felfedezettje lett a Jellicoe Road. A gyűlölet, amit adtál is megér legalább tíz misét, sőt, annál is többet. Angie Thomas lehengerlően ír a rasszizmusról, ügyesen lavírozik a drámai és megmosolyogtató jelenetek között, így teszi letehetetlenné a könyvet.




Fantasy-függőknek
                

Ha a humort és a természetfeletti teremtményeket részesítenétek előnyben, bátran ajánlom ezt a két fantasyt. Egyikük sem mostani megjelenés, de garantáltan megmozgatják a rekeszizmokat. Gail Carriger a Lélektelennel a tizenkilencedik század végi Angliába kalauzolja el az olvasót, egy morcos gróffal és egy minden lében kanál kisasszonnyal a főszerepben. Egyszerűen imádnivaló. A Hex Hallban Rachel Hawkins a cserfes Sophie-n keresztül mutatja be, milyen a boszorkányok élete, miközben izgalmas kalandokba keveredik, és a szerelem is rátalál - de persze semmi sem megy egyszerűen. Nem bírjátok majd ki nevetés nélkül.



A sötétség hercegeinek/hercegnőinek
                

És ha már a mágiánál tartunk... Ebbe a kategóriába két baljós hangulatú high fantasyt szuszakoltam bele. A Lángvető ízig-vérig ide tartozik, Cinda Williams Chima pazarul felépített világképpel, szövevényes cselekménnyel és folyamatos akcióval gondoskodik róla, hogy egy percig se unatkozzunk. Ja, és még sárkány is akad benne. A Tüskék és rózsák udvarát pedig nem lehet nem szeretni. Egy belevaló főhősnő, egy sötét titok, tündérek, izzó szenvedély - Szépség és a szörnyeteg és Sarah J. Maas-rajongóknak kihagyhatatlan.




Disztópia-fanoknak
                

Ha nézitek a sorozatot, azért, ha nem, akkor azért olvassátok el a The 100 könyvváltozatát! Egy fél világ választja el ugyan őket, de a főbb momentumok megegyeznek, és ha ugye nem lenne Kass Morgan, nem létezne a sorozat sem. Egy biztos, én odáig vagyok mindkettőért. A Hó, mint hamu inkább a high fantasyk táborát erősíti, de disztópiaként is nagyszerűen megállja a helyét. Sara Raasch csodálatos világában lélegzetelállító tájakon barangolhatunk és izgalmas összecsapásoknak lehetünk tanúi. Tökéletes téli olvasmány.




A sci-fi szerelmeseinek
                

Kíváncsiak vagytok, milyen az élet az űrben? Akkor döntsetek A kárhozott mellett! S. J. Kincaid nevét szerintem sokan fogják még imába foglalni rajtam kívül, amiért megírta ezt a monumentális YA regényt. Esetleg egy távoli, idegen bolygón tennétek sétát? Válasszátok a Lehullott csillagokat! A szerzőpáros, Amie Kaufman és Meagan Spooner igazán kitett magért ebben a szintén fiataloknak szóló kötetben, a káprázatos borító a sci-fi elemek mellett egy lenyűgöző szerelmi történetet takar.




Krimibolondoknak
                

Egy jó krimi még nem ártott meg senkinek, ugye? Főleg azoknak, akik élnek-halnak a műfajért. Bár Paul Finch nem körözi le Sherlock Holmes szülőatyját, a Ne sikíts! egy szuper nyomozós sztori. Izgalmas, néhol vérfagyasztó, helyenként brutális és meglepő. Az Ámokjátékban egy túszdráma kellős közepébe csöppenünk, ahol senki sem az, akinek látszik. Sebastian Fitzek most sem fogta vissza magát, a Terápia után kötelező olvasmány.



Thriller-rajongóknak
                

Azok számára, akik az ünnepekkor lúdbőrözni szeretnének, két durván fantasztikus pszichothrillert hoztam. Belinda Bauer mesterien csűri-csavarja a szálakat, miközben Asperger-szindrómás főszereplője próbálja megfejteni A 19-es holttest rejtélyét. Egyedi, zseniális és lebilincselő kötet. Karin Slaughter sem kíméli az idegeinket, egy egyre mélyebbre és mélyebbre tartó hullámvasútra ültet fel minket, amely végül elvezet Az eltűnt lányhoz. Kegyetlenül bemutatja, milyen szörnyűségekre képesek az emberek, emiatt csak erősebb idegzetűeknek ajánlanám. Borzongásra fel!




Idősebbeknek

Azt hiszem, itt valamilyen szépirodalmi alkotás lenne helytálló, de mivel az ilyen művekben nem vagyok túl jártas, maradok egy tehetséges, kortárs szerző művénél. Fredrik Backman egy páratlanul gazdag emberi életet tár a szemünk elé Ovén keresztül, akit mogorva természete dacára lehetetlen nem kedvelni. Legalább egyszer mindenkinek el kellene olvasnia, kortól, nemtől, foglalkozástól, háziállattól függetlenül.





Ennyi lett volna az én kis listám, amivel abban próbáltam segíteni, milyen könyvek kerüljenek a karácsonyfa alá. Ha van kedvetek, nyugodtan írjátok meg kommentben, Ti milyen könyveket adnátok/kapnátok/ajánlanátok az ünnepekre! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése