2018. október 23., kedd

Szurovecz Kitti: A kisemmizett angyal


A tizenhat éves Mia, a Nyírségből származó szegény lány prostitúcióra kényszerül. Panka, a jómódú budai vállalkozók hasonló korú lánya emberkereskedők karmai közé kerül. A két lány közös kálváriája egy nyolcadik kerületi garzonban kezdődik. A rabságban mély barátság szövődik közöttük, Mia el is határozza, hogy megszökteti Pankát, még mielőtt elvinnék őt külföldre. Az események azonban nem várt fordulatot vesznek, így Mia hamarosan az üldözöttek listájára kerül.
Szurovecz Kitti izgalmas, megdöbbentő története bár fikció, megtörtént eseményeken alapul. Vajon milyen a hazai emberkereskedelem és a szervezett prostitúció? Honnan szerzik be a lányokat? Milyen esélye van egy nagyon szegény és egy tehetős fiatalkorúnak ugyanolyan körülmények között? Mi történik, ha megromlik az egészségük, vagy felmerül egy váratlan probléma? Van bármiféle kiút? Ki lehet szállni? Ki segíthet?



Könyvadatok:
Oldalszám: 328
Kiadó: Athenaeum
Kiadás éve: 2018
Sorozat: -



Sokáig hadilábon álltam ezzel a könyvvel. Mikor nyáron tudomást szereztem róla, hogy szeptember végén érkezik Szurovecz Kitti új regénye, hetekig nem voltam képes eldönteni, olvassam-e el vagy sem. Egyrészt egyből megfogott a művészien megalkotott, káprázatos borítójával, másrészt viszont bevallom őszintén, a fülszövege kicsit elrettentett tőle. Többször is feltettem magamnak a kérdést, hogy bele akarok-e vágni, mert tudtam, ha egyszer elkezdem, nem lesz visszaút. Végül úgy döntöttem, adok neki egy esélyt. Ebben az is közrejátszott, hogy nem olvastam még eddig az írónőtől, de egy ideje már szerettem volna megismerkedni valamelyik művével, hiszen nagyon sokan szeretitek az írásait. Miután megjelent a kötet, egyre jobban vártam, hogy megérkezzen az én példányom is, és amint átadta a futár, fél óra sem telt bele, neki is estem a lapoknak.


A tizenhat éves, jómódú családból származó Panna az édesanyjával való veszekedést követően arra az elhatározásra jut, hogy aznap este nem alszik otthon. Barátjánál, a nála hat évvel idősebb Dávidnál kívánja tölteni az éjszakát, mivel úgy érzi, egyelőre nem képes szembenézni azzal, ami a szülei között történt. Dávid látszólag ideges, amikor a lány felkeresi a lakásán, és mintha nem örülne a látogatásának, de megengedi, hogy maradjon. Panka már épp kezd elbóbiskolni, miközben a fiú dolgozik, de a pizzafutár csengetése felrázza álmából. Ám az ajtó mögött nem az ételszállító, hanem két nagydarab, verőlegény kinézetű férfi áll, akik azért jöttek, hogy behajtsák Dávidon a tartozását. Pankának fogalma sincs, mibe keveredett a barátja, és amikor nem figyelnek rá, megpróbál kislisszolni az ajtón, de hiába. Az egyik behajtó elkapja, és túszként magukkal viszik, amíg Dávid nem tudja megadni nekik a pénzt. Egy ablaktalan lakásba zárják, ahol egy vele egykorú prostituált, Mia él egy éve. Bár a két lány eltérő háttérrel rendelkezik, Mia megsajnálja Pankát, idővel pedig meg is kedveli, ezért a fejébe veszi, hogy segít neki megszökni, mielőtt új barátnőjét elvinnék külföldre, hogy olyan dolgokra kényszerítsék, amilyenekre őt.

Nagyon nehéz írni erről a könyvről, beszélni pedig talán még nehezebb. Megrázó és felkavaró, olyan alkotás, melynek elolvasása után teljesen másképp fogjuk látni a világot. Az első regényem Szurovecz Kittitől, de most már holtbiztos, hogy nem az utolsó. Úgy érzem, nincsenek megfelelő szavak arra, hogy visszaadjam a kötet hangulatát, mert egyik sem méltó hozzá. Ezt az élményt mindenkinek át kellene élnie, hogy saját maga tapasztalhassa meg. Mégis, ha csak egyetlen szóval kellene jellemeznem, a csodálatost választanám, de ezt sem érzem elégnek. Felbecsülhetetlen, amit ettől a könyvtől kaptam. Gyorsvonatként száguldottak végig rajtam a legkülönfélébb érzések olvasás közben. Sírtam, nevettem, sírva nevettem rajta, miközben a hideg rázott tőle, annyira, hogy időnként le kellett tennem, hogy tartsak egy kis szünetet, és letöröljem a könnyeimet. Az írónő igen komoly, a mai világban még mindig tabunak számító témák, a szervezett prostitúció és az emberkereskedelem legmélyebb bugyraiba enged betekintést Mia és Panka történetén keresztül. Megmutatja, milyen a magyar prostituáltak helyzete, hogyan szervezik be őket, hogyan "dolgoznak", milyen körülmények között élnek, illetve hogyan bánnak velük. Ez egy valódi mókuskerék: ha valaki egyszer belecsöppen, nem lesz többé képes kiszállni belőle, csupán keveseknek adatik meg ez az esély. De mi van, ha valaki mégis abba akarja hagyni? Ha maga mögött szeretné hagyni a múltat, hogy egy másik jövőt építsen fel? Lehetséges-e, és ha igen, hogyan? Milyen esélyeik, reményeik vannak ezeknek az embereknek egy jobb életre nézve? A legtöbb áldozattal elhitetik, hogy jó, amit csinálnak, és idővel ők maguk is elhiszik, hogy nem lehetne másként. Mert ők áldozatok, akárhonnan is nézzük. Még akkor is, ha maguk választották ezt a sorsot. És attól, hogy nem beszélünk róla otthon, a gyerekek előtt, még nagyon is valós probléma. Hiába fordítjuk el a fejünket, és csukjuk be a szemünket, igenis létezik, és hatalmas tisztelettel adózok Szurovecz Kitti felé, amiért nem félt attól, hogy felnyissa a szemünket. Hihetetlenül bátran nyúlt bele a mocsokba, hogy felszínre hozza belőle a kegyetlen igazságot, úgy, hogy közben melegséggel is megtölti a szívünket. Mert az egész regény fölött ott ragyog egy halvány, ám annál fényesebb reménysugár, hogy nincs minden veszve, lehet még másként, csupán akarnunk kell.


A karakterek akár hús-vér emberek is lehetnének, annyira valóságosak, már-már kézzel foghatóak. A két főszereplő, Panna és Emília nem is különbözhetnének jobban egymástól. Mind a családi és anyagi helyzetük, mind pedig a személyiségük szöges ellentéte a másiknak. Panka gazdag, befolyásos család sarja, akit a széltől is óvnak budapesti otthonában. Mintha egy burokban nevelkedne, a szülei próbálják védeni a kegyetlen valóságtól, hogy csak az élet szépségeit tapasztalja meg. Ez azonban nem mindig sikerül, hiszen ők sem szentek. Mikor kiderül, hogy édesanyja megcsalta az édesapját, és új barátja van, a lánynál elszakad a cérna. A szülei akaratával dacolva igyekszik bebizonyítani, hogy felnőtt nő, és önállóan is képes döntéseket hozni. Így köt ki Dávidnál, akivel mindössze pár hete ismerik egymást, de rá kell döbbennie, hogy valójában semmit sem tud róla. Rosszkor van rossz helyen, amikor elhurcolják, és az undorító Oszkár vezette futtatókhoz kerül. Panka kezdetben érthető módon összetörik, napokat zokog át, mivel fogvatartói azt tervezik, hogy külföldre küldik dolgozni, de ahogy múlnak a napok, rájön, hogy a kiborulásai nem oldanak meg semmit, és egyre bátrabb és elszántabb lesz. A történtek hatására megerősödik, céltudatossá válik, ahogy Mia határozottsága rá is átragad. Egy igazi, törhetetlen barátság alakul ki közöttük, mely a pokolban született, ám annál erősebb. Mia külsőre is az ellentéte Pankának, olyan ember, aki mellett a lány anélkül menne el az utcán, hogy akár egy pillantást vetne rá. Pedig ez a lány egy igazi angyal, óriási szívvel megáldva. Már az első pillanatokban a szárnyai alá veszi Pankát, és amennyire tőle telik, próbálja elérni, hogy ne bántsák őt. Annyira megkedveli, hogy még azt a hatalmas kockázatot is vállalja, hogy megszökteti, és viseli érte a következményeket. Egy icipici faluból, Cserkeszbokorról származik, amiről a legtöbb embernek fogalmas sincs, merre található. Sokáig mély szegénységben élt az édesanyjával és három testvérével, míg Oszkár emberei egy nap meg nem állították, hogy munkát adjanak neki Pesten. Házvezetőnői állást ígértek neki, de persze nem az lett a vége, helyette kiküldték az utcára, ám ő még ezt is vállalta, hogy a családját segíteni tudja egy kis pénzzel. A teste talán eladó, de a lelke nem, azt nem engedi beszennyezni. Nagyon megszerettem ezt az önzetlen, másokat saját maga elé helyező, könyvimádó lányt, úgy lopta be magát a szívembe, ahogy csak kevés könyvszereplőnek sikerül. Sokszor legszívesebben kiragadtam volna a lapok közül, hogy magamhoz öleljem, és megszöktessem ebből az életből, mert ha valaki, hát ő mindennél jobban megérdemli, hogy tiszteljék és szeressék.

Mindent egybevetve A kisemmizett angyal egyszerre megbotránkoztató és szívbe markoló kötet, mely egy igazi érzelmi hullámvasútra ülteti fel az olvasót. Imádtam és átéreztem minden egyes mondatát, a maga könyörtelen őszinteségével. Mia és Panka története mélyen a lelkembe mart, soha többé nem fog elengedni. Több ilyen regény kellene még a könyvpiacra.


Köszönöm szépen a könyvet az Athenaeum Kiadónak!


Pontszám: 10/10


Nézőpont: E/1, jelen idő, váltott szemszög - Panka és Mia
Kedvenc karakter: Mia
Kiknek ajánlom: tizenöt éves kortól mindenkinek



Idézetek a könyvből

"A Marika néni mindig mondogatta, hogy a regények azok tanítják az életet. Szerintem is. Olvasni nagyon szeretek. Az olyan, mintha egyszerre valakinek belecsöppennék az életébe."

"- Az ember, ha szeret, megbocsát."

"Ha az ember életben akar maradni, olykor kénytelen félretenni az elveit. A túlélési ösztön mindent felülír."

"Ez a lány egy kisemmizett angyal. És ki veszi észre, hogy mennyire értékes? Hogy mennyi szeretet van a szívében? Megmentett engem. Most rajtam a sor, hogy megmentsem őt."

"- Emília, az életben gyakran nincs hatásunk arra, ami velünk történik, de arról dönthetünk, hogy minderre hogyan reagálunk."




Ha megtetszett a könyv, IDE kattintva megrendelheted!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése