2019. január 11., péntek

Jens Henrik Jensen: De Hængte Hunde - Akasztott kutyák


Niels Oxen, az afganisztáni és balkáni háborúk veteránja, a legmagasabb dán katonai kitüntetés - a Bátorságkereszt - ez idáig egyedüli tulajdonosa, a hatalmas Rold-erdőségben keres menedéket az embertelenség retinájába égett képei elől. Csakhogy a békés remeteélet rémálomba fordul, amikor véletlenül belegabalyodik egy rejtélyes gyilkosságsorozat szálaiba.
Akasztott kutyák és különös halálesetek - az áldozatok a dán politikai és gazdasági elit legmagasabb köreihez tartoztak. Ám a bizonyítékok és a tanúk rendre eltűnnek! Vajon a dán Rendőrségi Titkosszolgálat feje valóban az igazság kiderítésén, vagy inkább eltussolásán dolgozik?
Oxen a titkosszolgálat egyik nyomozónőjével szövetkezve sajátos harcmodort választ, hogy megpróbálja megállítani a titokzatos gépezetet, amely azzal fenyegeti, hogy bűnbakká teszi - vagy még rosszabb: likvidálja.
Jens Henrik Jensen trilógiájának első kötete több szálon futó, izgalmas krimi, már-már thriller. Kezdetét veszi a kegyetlen játszma egy láthatatlan hatalom ellen. De vajon sikerrel járhat-e egy belső démonaival is küzdő magányos farkas?



Könyvadatok:
Oldalszám: 416
Kiadó: Kossuth
Kiadás éve: 2018
Sorozat: Oxen #1



Legnagyobb bánatomra nem sok skandináv krimihez volt szerencsém a mai napig, de amit eddig olvastam, az örökké belém égett. Ilyen volt Jo Nesbø Macbeth-je, amivel tavaly nyáron kerültem közelebbi ismeretségbe, és örömömre azóta egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Mindig büszkeséggel tölt el, amikor látom, hogy valaki épp ezt a kötetet emeli le a könyvesbolt krimi részlegéről, és jó szívvel ajánlom én magam is az akcióra és izgalomra vágyó olvasók számára. Manapság szerencsére egyre szélesebb a választék ezen a téren, így amikor tudomásomra jutott, hogy érkezik magyarul is Jens Henrik Jensen dán szerző regénye, az Akasztott kutyák, akaratlanul is kíváncsi lettem rá. A cím eleinte eléggé taszított, de a fülszöveg alapján ígéretesnek tűnt, ezért úgy döntöttem, adok neki egy esélyt.

Adott egy rendőrnek készülő, pályafutását mégis félbeszakító háborús veterán, aki katonaként olyan embertelen szörnyűségekkel kényszerült szembenézni, amit a legtöbb ember még csak el sem tud képzelni. Niels Oxennek már a neve sem hétköznapi, viszont az életútja az, ami igazán figyelemre méltó. Már fiatal korában megszerezte a legmagasabb állami kitüntetést, a Bátorság keresztet, amivel egyedül ő büszkélkedhet az országban. Ám a hősiességnek is megvan a hátránya: Oxen a háború után hazatérve poszttraumás stressz szindrómában szenved, ami arra készteti, hogy a társadalomnak hátat fordítva, egyedül, a kutyája társaságában vészelje át az élet nehézségeit. Évek óta kettesben rója az utcákat Mr. White-tal, de egy nap belebotlik valamibe, amibe nem kellett volna. Valaki befolyásos férfiak négylábúit akasztja fel, hogy aztán a tulajdonosukkal is végezzen. Oxen lesz az első számú gyanúsított, de amikor az ő kutyája is áldozatul esik a gyilkosnak, kezébe veszi a dolgok irányítását. Legjobb tudását bevetve igyekszik a végére járni az ügynek, ami sokkal bonyolultabb annál, mint amilyennek elsőre tűnik.

Az Oxen trilógia első része izgalmas és fordulatos krimi. Jens Henrik Jensen nem sajnálta belőle a meglepőbbnél meglepőbb csavarokat és az akciódús jeleneteket. Nem egyszer hökkentem meg az olvasottakon, olyan intenzitással vezeti a szálakat, hogy sokszor nekem is sikerült beleragadnom a korrupció és a nagyhatalmi játszmák hálójába. A történet maga kifogástalan, mindvégig éberen tartotta az érdeklődésemet. Vadul pörgött az agyam, hogy vajon merre fognak vezetni végül a szálak, de akárhogy próbáltam összerakni fejben a kirakós darabkáit, valami sosem stimmelt. Az író remekül vezeti a cselekményt, sosem sejtettem, mire számítsak a következő oldalon, vagy milyen új nyomra fogok bukkanni. A kötetben a nyomozás mellett jelentős szerepet kap a politikai elit és kiváltságaik. Remekül rávilágít arra, hogyan is működik ma a társadalom legfelsőbb rétege, mi mindent engedhetnek meg maguknak a vezetők, és hogyan tudják eltussolni a legmocskosabb ügyeket is. Maga a cím sem finomkodik, rögtön az arcunkba tolja, hogy ebben a regényben bizony elég durva dolgokra számíthatunk. Állatbarát lévén igencsak fájt végigolvasnom a semmiről sem tehető ebek vesztét, akik gazdáik tettei miatt voltak kénytelenek megbűnhődni. Mint utóbb kiderül, az akasztásoknak egyes helyeken külön jelentősége van, ezért választotta a gyilkos ezt a "megnyilvánulási formát". Minden mindennel szorosan összefügg, és minél több mindenre jövünk rá, annál mélyebbre süllyedünk az igazság bűzös mocsarába. Reméltem, hogy a végére megoldódik ez a rendkívül bonyolult ügy, de ebben sajnos csalódnom kellett. Amikor már úgy éreztem, végre célba értem, Jensen még csavart egyet az eseményeken, és még tovább növelte az addig sem csekély megválaszolatlan kérdések számát. Nem kaptam végleges lezárást, amire számítottam, így egy kis hiányérzet maradt bennem ezzel kapcsolatban.

Jens Henrik Jensen

Ám hiába a nagyszerű történetvezetés, a karaktereknek sajnos nem sikerült közel kerülniük hozzám. Oxen magának való figura, aki az átélt traumák hatására hátat fordított az emberiségnek, egyedül a kutyáját tűri meg maga mellett. Szakadt, napról napra élő fickóként ismerjük meg, akinek alig van mit ennie, és már az is csoda, ha van hol álomra hajtania a fejét. Borzalmas tévképzetek gyötrik, melyek elől a droghoz nyúl, hogy kordában tartsa a démonait, ám azok időről időre visszatérnek az életébe, hogy kísértsék. Kétségtelenül érdekes és nem mindennapi főhős, és szörnyű, amiken katonai pályafutása során át kellett mennie, de nem hagyott kitörölhetetlen nyomot a szívemen. Segítőjét, a kőkemény Margrethe Francket sem éreztem túl közel magamhoz. Erős, ambiciózus nyomozónő, akit a múlt kísértetei szintén nem kímélnek, napról napra kénytelen szembesülni élete nagy tragédiájával. Ennek ellenére igyekszik mindenből kihozni a legjobbat, és mindig a maximumot nyújtani.

Mindent egybevetve az Akasztott kutyák ígéretes sorozatnyitó kötet. Pörgős, lendületes krimi, amely több tucatnyi megválaszolatlan kérdést hagy maga után az utolsó oldal elolvasása után is. Sorra gyártottam a különböző összeesküvés-elméleteket, és, mivel valódi megoldást nem kaptunk, mindenképp kíváncsi vagyok a Sebzett nagyvadak címmel megjelenő folytatásra is.


Köszönöm szépen a könyvet a Kossuth Kiadónak!


Pontszám: 10/8


Nézőpont: több szemszög
Kedvenc karakter:
Kiknek ajánlom: a skandináv krimi szerelmesei előnyben



Idézetek a könyvből

"Hogyan lesz valaki bátor? Néhány kiválasztott ezzel a tulajdonsággal jön világra? Vagy lehet, hogy éles helyzetekben mindenki képes gombnyomásra bekapcsolni magán a "bátorság" üzemmódot?"

"- Néha tovább kell állni."

"Az embereket nem a külsejük és a ruházatuk alapján kellene megítélni. Még a legjobbak élete is félrecsúszhat. A legerősebbek is tévedhetnek."




Ha megtetszett a könyv, IDE kattintva megrendelheted!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése