2018. december 26., szerda

Izolde Johannsen: Megölni a királyt!


XVI. Lajos francia király tilalma ellenére Los Pasajes kikötőjében már indulásra készen ringatózik a La Victoire nevű brigg. Fedélzetén álnéven több mint egy tucat fiatal, becsvágytól fűtött francia nemes rejtőzik fegyverekkel, szolgákkal – köztük Gilbert La Fayette, korának egyik legvagyonosabb katonatisztje. Az angolokat tiszta szívből gyűlölő, alig tizenkilenc éves márki a rejtélyes Jasonnel, a titkos tervet rejtegető mesterlövésszel Amerikába készül. Az elfogásukra küldött katonai osztag már úton van, hogy megakadályozza a példátlan küldetést. Eközben az óceán túlpartján függetlenségi háború dúl Anglia és a fellázadt gyarmatok között…
Izolde Johannsen tengeri kalandokkal átszőtt történelmi regénye egyedülállóan, a franciák szemszögéből mutatja be az amerikai függetlenségi háborút, majd La Fayette márki politikai életútját a királya és a nemesség ellen fordult francia nép borzalmakkal teli, forradalmi éveiben.



Könyvadatok:
Oldalszám: 320
Kiadó: Szenzár
Kiadás éve: 2018
Sorozat: La Fayette #1



Izolde Johannsen neve mára számomra egyet jelent a tehetséggel. A Birodalom tengeri bástyái sorozatának első négy része után kíváncsian vártam a La Fayette első kötetét is, melynek szintén a történelem egyik meghatározó háborúja áll a középpontjában. Határtalan boldogsággal töltött el, mikor az írónő ismételten megadta a lehetőséget, hogy ezen regényének is előolvasója lehetek, egyszerűen szavakat sem találok rá, milyen fantasztikus érzés volt az elsők között lenni, akik megcsodálhatják a művet. Izgatottan vetettem bele magam ebbe az új kalandba is, hogy aztán ne győzzek ámuldozni a történéseken.


1774. április 9. A mindössze tizenhat éves Gilbert La Fayette márki útja során az egyik sikátorban egy meztelen, eszméletlen alakra bukkan. Miután felébreszti, a vele egykorú fiú Jason Paille néven mutatkozik be, és elmondása alapján fogalma sincs, hogyan került a mocskos utcakövekre. A nemes szíve megesik a furcsa nevű ifjún, és kisegíti egy kis pénzzel, hogy legalább ruhához juthasson, ha már ilyen gonoszul leütötték és kirabolták. Így veszi kezdetét e két fiatal barátsága, akik célja és származása ugyan eltér egymástól, de a legváratlanabb helyzetekben is képesek rábukkanni a másikra. A sors idővel újra egymás mellé sodorja őket, és Jason a márki szolgálatába áll, ám mindvégig igyekszik eltitkolni valódi küldetését. Gilbert, mit sem sejtve barátja szándékairól, fokozatosan küzdi fel magát a ranglétrán, miközben Amerika a függetlenségéért küzd, Franciaországban pedig megfékezhetetlenül tombol az erőszak.

A Megölni a királyt! - az írónő többi könyvéhez hasonlóan - maradandó alkotás, aminek minden történelem iránt érdeklődő olvasónak ott van a helye a polcán. Izolde Johannsen ismét a szívem mélyéig hatolt a szavaival, több lettem általuk. Tökéletesen visszaadja a tizennyolcadik század utolsó éveinek hangulatát, hűen tükrözi az akkori eseményeket. Lelki szemeim előtt megelevenedett a regény minden egyes pillanata, minden apró gesztus és mozzanat, még a látszólag legkisebb jelentőséggel bíró mozdulatok is. A hajózás és a tengeri bonyodalmak La Fayette márki történetében is jelentős szerepet kapnak, csakúgy, mint a szárazföldi jelenetek és az emberi kapcsolatok. Egy háborúkon és pusztításon túlívelő barátság kialakulása áll a kötet középpontjában, ami az idő próbáját és a legborzasztóbb titkokat is kiállja. A könyv egyik érdekessége, hogy az amerikai függetlenségi háború történéseit ezúttal nem a szemben álló felek, hanem nagy részben a franciák szemszögén keresztül élhetjük át, így megtudhatjuk, milyen szerepük volt a véres csatározásokban, mennyire szoros kapocs fűzte egymáshoz címszereplő nemesünket és a legendás George Washington tábornokot, valamint tanúi lehetünk többek között a Bastille lerombolásának, a francia lázongásoknak és XVI. Lajos király és Marie Antoinette személyes drámájának. Már az első oldalakat is határtalan kíváncsisággal faltam, de a vége volt az, ami igazán feltett az i-re a pontot. Szörnyűséges volt látni az akkori viszonyokat, és, bár megértettem a nép akaratát, mélységesen megbotránkoztattak az utcán történtek. A gyomorforgatóan hiteles lincselések leírásától a hideg futkosott a hátamon, a szívem szakadt meg a kegyetlen halált haltakért. Legszívesebben végig sem olvastam volna a regényt a végén megsűrűsödő borzalmak miatt, nagyon mélyeket kellett lélegeznem, hogy be tudjam fejezni. Eléggé megviseltek az olvasottak és a könyörtelen valóság, de persze nem elsősorban a rettenetes gyilkosságok játsszák a főszerepet. Sok újdonságot és érdekes információt tudtam meg az 1700-as évek politikájáról és társadalmi viszonyairól, amiket élvezettel olvastam, és izgatottan szívtam magamba ezt a tudást.


A karakterek egytől egyig összetettek és élettel teliek, megfelelően árnyaltak. Gilbertet már kezdetben jószívű, emberséges ifjúként ismerjük meg, aki nem fél segíteni a bajba jutottakon, és kezet nyújtani nekik. Túl fiatalon túl nagy felelősség szakad a nyakába, amikor árvaként hatalmas vagyonról kell gondoskodnia, de méltósággal veszi az akadályokat, amiket az élet sodor elé, és büszkén viselheti az őt megillető nevet és titulust. Hőstettei miatt az egyszerű polgárok körében is tiszteletnek örvend, egyre feljebb kerül a társadalmi ranglétrán, ám a legmagasabbról lehet a legnagyobbat bukni. Kedveltem őt barátságos természete és önzetlensége miatt, mélyen együtt éreztem vele a gyászban, ami az ő családját sem kímélte. Vele ellentétben Jason egy igazi lókötő, hazug csaló, aki találkozásuk első percétől kezdve másnak adja ki magát. Féltve őrzi titkát, hogy kicsoda valójában, hiszen ha kiderülne az igazság, lőttek a tervének. Csendben tűri tehát a borzalmakat, fűtve a bosszútól, türelmesen várja a megfelelő alkalmat, hogy lecsaphasson, és megtorolja az őt ért sérelmeket. Már a legelső oldalakon kiderül, mi a valódi szándéka, ennek ellenére nagyon is szerethető figura, akit csodáltam a kitartásáért. A kötet végén értelmet nyer, mit miért tett, miért tervezte azt, amit, és hogyan köti össze őt gazdájának tekintett márkijával a fájó múlt. Ugyanazokat a sebeket szenvedték el mindketten, bár más oldalról, a veszteség az, ami igazán közel hozza őket egymáshoz. Nem számít, merre fújja épp őket a szél, valahogy mindig megtalálják a másikat, egyedül az igazság az, ami végül közéjük állhat.

A Megölni a királyt! tehát nem egy egyszerű könyv. Kalandos időutazásra invitálja az olvasót a viharos tizennyolcadik századba, hogy a főszereplőkkel együtt küzdjön a szabadságért és az igazságért, egy szoros, mégis hazugságukra alapozott barátság kialakulásán keresztül. Szívembe zártam ezt a nagyszerű regényt a karaktereivel együtt, és alig várom, hogy folytatódjon La Fayette márki különleges története.


Köszönöm szépen az előolvasási lehetőséget Izolde Johannsen írónőnek!


Pontszám: 10/10


Nézőpont: E/3, múlt idő, több szemszög
Kedvenc karakter: Jason
Kiknek ajánlom: minden történelmi regény rajongónak



Idézetek a könyvből

"Döbbent csönd támadt körülöttük. Párizs leggazdagabb nemes ura ez egyszer szótlan maradt. Csak ültek egymás mellett a patak partján, és a csillagok borítottak rájuk fénylő takarót, mely alatt egyenlő mindenki, függetlenül attól, selyemágyban vagy istállóban jött-e a világra."

" Soha nem veszíthetünk annyit, mint amikor a gyermekünket veszítjük el."

"– Már nem lehetünk ugyanazok. Végérvényesen megváltozott minden. Meg kell értenie, hogy nem vágyódhat vissza a múltba, mert az már nem létezik. A jövő nem lehet a múlt újraélése. De a jövő a múltra támaszkodik, azért, hogy a jelenben élhessen."

"– Nem azért sírsz, mert gyenge vagy. Azért sírtál, mert túl régóta vagy nagyon erős."

"– Feltűnt nekem, hogy Mademoiselle Rose Bertin hetek óta állandó vendége a kastélynak.
Jason az udvar sötétjét fürkészte, úgy válaszolt.
– A királyné régi szabásza. Adelaïde azt mondja, hogy Marie Antoinette megelégelte a nép kedvéért hordott ruházatot. Újra önmaga kedvére szeretne ruházkodni.
– Igen? Mit üzen a színekkel?
Jason odafordult hozzá.
– Hogy mivel üzen?
La Fayette nevetett.
– A ruha színei üzenetek, kedves barátom.
– Akkor én ma mit üzentem? Három napja hordom ugyanazt az inget és két hete a nadrágot.
– Ideje mosni!"




Ha megtetszett a könyv, IDE kattintva megrendelheted!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése