2017. július 19., szerda

Nyári borzongás, avagy hat hűsítő thriller a meleg napokra


Javában tombol a nyár, az emberek többsége pedig szívesebben választ ilyenkor könnyedebb, az évszaknak megfelelő olvasmányt egy-egy nyaralás vagy utazás alkalmával. Én is így vagyok ezzel, de néha szeretek olyan könyveket a kezembe venni, amiktől libabőrös leszek, és futkározni kezd a hideg a hátamon. Hat remek thrillert szedtem most össze, amiket bátran ajánlok, ha Ti is vágynátok egy kis hűsítő borzongásra a nagy hőségben. :) 




Rachel Ward - Nem enged a mélység

Mi történik, ha valami szörnyű dolgot követtél el, de nem emlékszel rá? 
Mi történik, ha nem tudod, hogyan hozhatnád rendbe az életed? 
Amikor Carl kinyitja a szemét egy jéghideg tó partján, bátyjára éppen rácipzárazzák a hullazsákot. Carl kétségbeesetten kutat az emlékezetében: mi történhetett a vízben? Ám akármilyen kitartóan próbálkozik, semmire sem emlékszik. Aztán a mentőben az ismerősnek tűnő, gyönyörű lány rémülten sikoltozni kezd, amint megpillantja. Carl érzi, hogy a lánnyal együtt talán kideríthetik az igazságot, még mielőtt az szökőárként zúdul rájuk. 

Egy ifjúsági thriller, amit nem csak a tizenévesek vehetnek a kezükbe. Kicsit megosztó a regény, vannak, akik szeretik (mint ahogy én is), míg másoknak nem igazán nyeri el a tetszését. Akárhogy is legyen, ha arra adjátok a fejeteket, hogy elolvassátok, egy darabig biztosan nem mertek majd kilépni a házból, ha esik az eső. 



Stephen King - Carrie

A chamberlaini gimnáziumban közeleg az érettségi. A tizenhat éves, esetlen Carrie White-ot nemcsak bigottan vallásos anyja terrorizálja, hanem diáktársai – főként a lányok – gúnyolódásának is állandó céltáblája. Egy különösen megrázó esemény után a főkolomposokat megbüntetik, Carrie-ben pedig nőttön nő az indulat, elégtételt akar venni az őt ért sérelmekért. Egyre inkább tudatosul benne, hogy félelmetes telekinetikus képessége micsoda hatalom! Elérkezik a nagy nap, az érettségizők bálja. Csodák csodája, a rút kiskacsa Carrie-t bálkirálynővé választják a csinos és népszerű Tommy oldalán. Ám néhány diák nem bír magával, a végsőkig meg akarja alázni a lányt, s szörnyű tervet eszel ki. Válaszként Carrie szabadjára engedi pusztító erejét, melynek nyomán kő kövön nem marad… 

Az örök klasszikus, az első horror, amivel Stephen King sikert aratott. Ehhez a kötethez hatalmas lelkierőre van szükség, így inkább csak erős idegzetűeknek ajánlanám. Nem mai csirke, de garantáltan nem fogtok benne csalódni. 



Sebastian Fitzek - Ámokjáték

Ez a nap lesz az utolsó. A neves kriminálpszichológus, Ira Samin gondosan előkészített öngyilkosságot tervez. Idősebbik lányának halála túl nagy súllyal nehezedik a lelkiismeretére. Ám ekkor segítségül hívják az egyik rádióadóba, ahol brutális túszdráma folyik. Egy pszichopata hátborzongató játékba kezdett: élő adásban, véletlenszerűen hívogat fel embereket. Ha a vonal túlsó végén a megfelelő jelszó hangzik fel, elenged egy túszt. De ha nem, a túsz meghal. A férfi azzal fenyegetőzik, hogy addig folytatja a játékot, amíg a menyasszonya meg nem jelenik nála a stúdióban. Csakhogy a lány már hónapok óta halott. Ira kilátástalan túsztárgyalásba kezd, melynek több millió ember válik fültanújává… 

Egy hihetetlenül izgalmas és idegtépő pszicho-thriller, amit nagyon szerettem olvasni. Pazarul megírt és felépített történet, hiteles karakterekkel. Ha esetleg már túl vagytok az író másik könyvén, A terápián (de ha nem, az sem baj), nyugodtan ismerkedjetek meg ezzel a művével is. Nagyon megéri. 



Becca Fitzpatrick - Tükörjég

Britt Pheiffer felkészült, hogy hátizsákkal hódítsa meg a Teton-hegységet – arra azonban nem készült fel, hogy a gondolataiban még mindig kísértő exbarátja is csatlakozzon hozzá. Mielőtt Britt tisztázhatná magában, mit érez Calvin iránt, egy váratlan hóvihar miatt menedéket kényszerül kérni egy hegyi kunyhóban. A jóképű, segítőkész lakók azonban szökésben vannak. Túszul ejtik és arra kényszerítik Brittet, hogy vezesse le őket a hegyről. Britt tudja, életben kell maradnia, hogy Calvin megtalálja. A helyzetet tovább bonyolítja, amikor Britt rábukkan egy korábban itt elkövetett gyilkosságsorozat vérfagyasztó bizonyítékára – ami őt magát is célponttá változtatja. 
Azonban semmi sem az, aminek látszik, és mindenki titkolózik – még Mason, az egyik emberrabló is. A kedvessége zavarba ejti Brittet. Mason vajon ellenség? Vagy szövetséges? 

Ha egy kis téli hangulatot csempésznétek a kánikulába, a Tükörjég pont alkalmas erre. A történet a hófödte hegyek között játszódik, és egy igazi élet-halál harc bontakozik ki belőle. Akcióból és borzongásból tehát nincs benne hiány, és néha nyáron is jól jön egy hóvihar, nem igaz? :) 



Neal Shusterman - Bontásra ítélve

Mi lesz, ha a szüleid téged is szétbontatnak? 
Szép új világ? 
Egy olyan társadalomban, ahol a nem kívánatos kamaszok testrészeit újrahasznosítják, három szökevény száll szembe a rendszerrel, amely „szétbontaná” őket. 
Connortól meg akarnak szabadulni a szülei, mert túl sok a baj vele. Risa árva, és azért jelölték ki bontásra, hogy spóroljanak a költségeken. Lev szétbontását szigorúan vallásos szülei már születése pillanatában eldöntötték. A véletlen sodorja őket egymás mellé, és a kétségbeesés tartja össze őket, ahogy árkon-bokron át menekülnek, miközben tudják, hogy az életük a tét. Ha sikerül megérniük a tizennyolcadik születésnapjukat, már nem bánthatják őket – de amikor egy egész világ vadászik rájuk, a tizennyolc nagyon-nagyon távolinak tűnik. 
Te vajon túlélnéd? 

Egy bizarr disztópia első része, ahol természetesnek minősül, hogy csak úgy darabjaira szedik az ember gyerekét. Végig nagyon pörgős, de néha bizony le kellett tennem, hogy egy kis levegőhöz jussak, és ne kapjak sokkot. Félelmetesen jó. 



Josh Malerman - Madarak a dobozban

Valami rémisztő dolog garázdálkodik odakint, amire nem szabad ránézni. Egyetlen pillantás elég ahhoz, hogy az ember őrült, kegyetlen gyilkossá váljon. Senki sem tudja, mi az, és honnan jött. 
A szörnyűséges hírek egyre gyakoribbá válnak. Majd a tévé elsötétül, a rádió elhallgat, és az internet is összeomlik. A telefonok elnémulnak. Az ablakon pedig nem lehet kinézni többé. 
Mára csak maréknyi túlélő maradt, köztük Malorie két gyermekével, akiket az egyetlen lehetséges módon nevel: a négy fal között. A folyóparti, elhagyatott ház ajtaja zárva, a függönyök behúzva, az ablakokra matracok szögelve. 
Egyetlen esélyük, hogy elmenekülnek egy másik helyre, ahol talán biztonságban lehetnek. De az előttük álló út elrettentő: harminc kilométer a folyón, egy evezős csónakban bekötött szemmel! Csak Malorie találékonyságára és a gyerekek éles hallására támaszkodhatnak. Egyetlen rossz döntés is végzetessé válhat. És valami követi őket. De vajon ember, állat vagy szörnyeteg? 
Josh Malerman lélegzetelállító debütálása egy letehetetlen, rémisztő és lebilincselő panoráma egy sarkaiból kifordult világról. 

Múlt hónapban volt szerencsém ehhez a mesterműhöz, amely jelentősen kiemelkedik a thrillerek/horrorok közül. Rendesen megfagyasztotta a vért az ereimben, és akkor is rajta kattogott az agyam, ha épp nem merültem bele teljesen. Ha szeretnétek elolvasni a teljes véleményemet a regényről, IDE kattintva megtehetitek. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése