2017. július 25., kedd

Manon Fargetton: Le suivant sur la liste - A lista



„Össze volt zavarodva. Kezdett valamit érezni irántuk… Nem, azért barátságnak ezt még nem lehetett nevezni. Valami másfajta kötelék volt ez.”
Két fiú – két lány.
Nekik, négyüknek sosem lett volna szabad találkozniuk, és most egymásra vannak utalva.
Üldözik őket, az életükre törnek.
De ki akar végezni velük és miért?
Kinek fontos ennyire négy kamasz?
Kik ők valójában?
Le kell rántaniuk a leplet a titokról, csak úgy menthetik meg az életüket.
Talán…
Mennyi feszültség, mennyi érzelem!? Nem ereszt el.
Készülj fel életed leghosszabb éjszakájára! 


Könyvadatok: 
Fordító: Burján Monika 
Oldalszám: 240 
Kiadó: Könyvmolyképző 
Kiadás éve: 2016 
Sorozat: Le Suivant sur la liste #1 



Nem sűrűn szoktam francia írók tollából származó történeteket olvasni, de ez a könyv egyszerűen vonzott magához. Már a megjelenésekor felfigyeltem rá, idén áprilisban pedig be is szereztem, azóta várakozott türelmetlenül a polcomon. Ráadásul csupa szépet és jót hallottam róla, így alig vártam, hogy végre belekezdjek. 



A fülszöveg kellőképpen rejtélyes, felkelti és megragadja az olvasó figyelmét. Nem árul el túl sokat, de sejteti, hogy egy izgalmas kötetet tarthatunk majd a kezünkben. És így igaz. A lista egy ízig-vérig ifjúsági regény, pörgős cselekménnyel és szerethető szereplőkkel. Azt azért leszögezném, hogy az alapötlet nem túl eredeti, korábban találkozhattunk már hasonlóval. Adott négy különleges fiatal, akik jobban nem is különbözhetnének egymástól. Morgane az iskola sztárja, népszerű lány, akit mindenki szeretettel és rajongással vesz körül. Izia pont az ellentéte: talpraesett, vagány csaj, aki egyedül is megáll a lábán. Samuelt a düh hajtja előre édesapja halála óta, és mindent megtesz, hogy a többiek ne ismerjék meg az igazi természetét. Timothée egy pszichiátrián tartózkodik, az emberektől elszigetelten, mert fájdalmat okoz neki mások érintése. Négyük sorsa különös módon összefonódik, amikor üldözni kezdik őket, és fogalmuk sincs, miért vagy ki elől kell menekülniük. 

A történet mindössze három nap alatt játszódik le, és egy percre sincs megállás. Sodró lendületű, gyorsan lehet vele haladni, egyetlen éjszaka vagy délután alatt befalható, ha épp nincs semmi teendő. Nagyon rövid, nyúlfarknyi fejezetekből tevődik össze, váltakozó szemszöggel, így mind a négy karakter fejébe beleláthatunk kicsit. Természetesen a romantika is fellelhető benne, bár elég halványan, most még csak egy kis ízelítőt kaptunk belőle. Feszültségből, akcióból és összeesküvésből viszont annál több akad. Néha nem mindig volt egyértelmű, kik a rosszfiúk, és kik elől kénytelenek bujkálni a kamaszok, de persze vannak segítőik is, a mesterséges intelligencia például nagyon tetszett. Egy-két helyen azonban picit kidolgozatlannak éreztem a sztorit, mintha az írónő nem fordított volna elég figyelmet minden részletre, néhány dolgot hagyott a levegőben lógni, szóval vannak még benne lehetőségek. 


Az eredeti borítók


Összességében véve tehát egy nagyszerű, nyomozós-üldözős regényt kaptam, ami unaloműzőnek tökéletes. Erősen függővéges, de szerencsére van folytatás, ami 2015-ben jelent meg La nuit des fugitifs címmel. Remélem, magyarul is minél hamarabb olvashatjuk. 


Pontszám: 10/9 


Nézőpont: E/3, múlt idő, váltott szemszög 
Kedvenc karakter: Izia 
Kiknek ajánlom: akik egy izgalmas és pörgős történetre vágynak 



Idézetek a könyvből 

"Azt akarta, hogy elmenjenek.
Azt akarta, hogy örökre itt maradjanak.
Azt akarta, hogy hallgassanak.
Azt akarta, hogy szavak özönét zúdítsák rá." 

"Miért nem megy soha semmi úgy, ahogy elterveztük?" 

"- Tudod, még azok az emberek is, akik pedig mindig boldognak tűnnek, tele vannak félelmekkel, lelki sérülésekkel..." 

"- Nekünk, szörnyeknek, össze kell tartanunk." 

"Néha az igazságot nehezebb elhinni, mint a hazugságot." 




Ha megtetszett a könyv, IDE kattintva megrendelheted!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése