2018. július 5., csütörtök

Linnea Dunne: Lagom


LAGOM
"nem túl kevés, nem túl sok – éppen elég”
Érdemes a lagom életmód mellett döntened, mert:
– környezettudatosabban élhetsz
– egészségesebb egyensúlyt tarthatsz munka és szabadidő között 
– megszabadulhatsz az otthonodat ellepő felesleges holmiktól 
– tudatosabb fogyasztóvá válhatsz 
– szeretetteljesebb emberi kapcsolatokat építhetsz 
– élvezheted a svéd táplálkozás előnyeit 
– megtanulhatod az önellátó gazdálkodás fortélyait 
– több időt tölthetsz a természetben sporttal, kirándulással… 

…egyszóval boldogabb és kiegyensúlyozottabb életet élhetsz!



Könyvadatok:
Fordító: Kiss Gábor
Oldalszám: 160
Kiadó: Kossuth
Kiadás éve: 2017
Sorozat: - 



Egy ideje már foglalkoztatott ez a könyvecske. Az elmúlt egy évben többször is szembejött velem, ám csak az utóbbi néhány hétben kezdtem különösebb vonzódást érezni iránta. Jelenleg igencsak stresszes életszakaszban járok magánéleti nehézségek, valamint a rohamosan közeledő vizsgaidőpontom miatt, ezért úgy gondoltam, ez remek ok arra, hogy adjak egy esélyt Linnea Dunne művének, és megismerkedjek a svéd életstílussal. Kíváncsi voltam, mit tudnak ennek az országnak a lakói, amit mi magyarok nem, mitől működik ilyen jól a társadalmuk, és legfőképpen az foglalkoztatott, mit tesznek annak érdekében, hogy kiegyensúlyozottá váljanak.


Mint később megtudtam, a lagom nem csak egy életérzés, sokkal inkább hitvallás. A szónak sok más nyelvben nincs megfelelője, nagyjából azt jelenti, "nem túl kevés, nem túl sok - éppen elég". Például lagom az, ha festéskor csupán az egyik falat dekoráljuk ki, a többit fehéren hagyjuk. Lagom az, ha veszünk egy hamburgert, de sült krumplit nem kérünk hozzá. Lagom az, ha a hűtőben lévő maradékokból állítunk össze vacsorát, és nem hagyunk semmilyen ételt veszendőbe menni. Szóval a lagom az élet minden területére kiterjed, és arra ösztönöz, hogy megtaláljuk az arany középutat a munka, az evés, a divat, a társas kapcsolatok és a környezetvédelem terén. Mert csakis akkor lehetünk boldogak és érezhetjük jól magunkat a bőrünkben, ha megtaláljuk az egyensúlyt, és képesek vagyunk meg is tartani.

Ez így talán kicsit fárasztónak hangzik, de a könyv nagyszerű tippeket ad arra vonatkozóan, hogyan törekedjünk mindig a mértékletességre. Bevallom, nem sokat tudtam eddig a svéd kultúráról a híres húsgombócukon és a természet iránti olthatatlan rajongásukon kívül, ám a Lagom által most számos új kifejezéssel és információval lettem gazdagabb. Bár az írónő a lehető legnagyobb általánosságban fogalmaz, érdekes volt betekinteni egy szinte tökéletesen működő társadalomba, amely nemet mond akkor, amikor már úgy érzi, elég, de nem elégszik meg a félmegoldásokkal sem, hiába könnyebb lenne úgy. A kötet hét nagyobb egységen keresztül igyekszik bemutatni a svédek lagomhoz kötődő viszonyát, és csodás képekkel, illetve aranyos illusztrációkkal támasztja alá Linnea Dunne mondanivalóját. A borító pedig alapból imádnivaló a szimmetrikus elrendezésével, a bohókás ábráival és megnyugtató pasztellzöld alapszínével. A kedvenc részem az ételekről szóló fejezetek voltak, melyekhez jó pár recept is kapcsolódik, többek között az egyik nemzeti étel, az isteni fahéjas tekercs elkészítésének módját is megtalálhatjuk benne, ami a fika elengedhetetlen eledele. Na nem az a fika, amire először gondolnánk, hanem a svéd kávészünet, ami számukra szent és sérthetetlen, és kiváló alkalmat nyújt, hogy kikapcsolódjanak kicsit munka közben. A svédek egyébként sem viszik túlzásba a munkát, a legtöbbjük azonnal távozik a munkahelyéről, amint lejárt a munkaidejük, és már kísérleteznek a hat órás munkaidő bevezetésével is. Péntekenként pedig ott van a fredagsmys, a lazulós este, amikor tacóval vagy más ropogtatnivalóval a kezükben nyúlnak el a kanapén a tévé előtt a családjuk körében, hogy kipihenjék a hetet. Esetleg elmennek piknikezni, mert ugyan mi lehetne ennél lagomabb, vagy házibulit rendeznek, amivel szintén spórolnak, de sosem mennek a szomszédjaik agyára, nehogy eljátsszák a bizalmukat. A jószomszédi viszony ugyanis mindennél fontosabb, ahogy a környezetvédelem, a társas kapcsolatok, a valahová való tartozás, az egészség, a sport, a praktikus ruhatár és a fenntarthatóság is.


A lagom tehát mindenre és mindenkire hatással van, de cseppet sem korlátozó szándékkal. Az ésszerűség mellett a lazítás is jelentős szerepet játszik, továbbá a szabadidő inspiráló módon való eltöltése. A könyv remek tippeket ad azoknak is, akik még nem sajátították el ezt az életfilozófiát, emellett több svéd hozzáértő mesél arról, hogyan tehetnénk lagomabbá az életünket. A svéd kifejezések közül a legmegszívlelendőbb talán a köpstopp, ami azt jelenti, hogy egy adott ideig semmit sem vesznek például ennivalón vagy ruhán kívül. Ez a "ne vásárolj a kelleténél többet, mindössze annyit, amennyire épp szükséged van" tanács volt számomra a legmeggyőzőbb, mivel a kaják területén mindig képes vagyok túlzásokba esni. Állandóan halomban állnak nálam a tartós élelmiszerek, amiket nem győzök kerülgetni otthon, és olykor ez elég nyomasztó tud lenni, ám most már belátom, hogy felesleges ennyi mindent tárolni. (Bár ha két nap múlva beköszöntene az apokalipszis, az fix, hogy hónapokig nem halnék éhen.)

Mindent egybevetve a Lagom üdítő olvasmány. Egy igazán pozitív, tudatos életstílussal ismerteti meg az olvasót, ami által - ha a tökéletes boldogságot nem is garantálja - jóval kiegyensúlyozottabbá válhatunk. Életmódváltás előtt állóknak tökéletes választás.


Köszönöm szépen a könyvet a Kossuth Kiadónak!


Pontszám: 10/9


Idézetek a könyvből

"Ha tudjuk, mennyi az "éppen elég", miért mennénk tovább?"

"A lagom megközelítése - hogy nemet mondunk akkor, amikor már elég, de nem elégszünk meg a slampos megoldásokkal a könnyebbség kedvéért - azt jelenti, hogy jól csinálni a dolgokat sokkal könnyebb, mint nem jól. S ha ebben mindannyian osztozunk, és csak a valóban fontos dolgokkal foglalkozunk, akkor mindenki jól jár."

"Nincs rossz idő, csak rossz öltözék."

"(...) a fenntartható boldogság nem a végletekről szól. Nem az eufóriáról és nem a hisztérikus nevetésről, bár néha ezek is hasznosak; nem a nagyobb házról, a még több pénzről és a szigorú fitneszéletmódról. Arról szól, hogy a saját fejünkkel gondolkodjunk, hogy a szükséges rosszból erényt kovácsoljunk, és kiélvezzük az értelmes pillanatokat."




Ha megtetszett a könyv, IDE kattintva megrendelheted!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése